divendres, 28 de novembre del 2014

Tema 1 de Ciències Socials: la representació de la terra

Continuem afegint al bloc els resums dels temes de medi. Aquest curs es torna a la vella nomenclatura i l' àrea queda dividida en dues assignatures: medi natural i medi social. Aquí deixem el primer tema que hem tractat a medi social: la representació de la terra.



La Terra i els mapes.
Des de sempre, les persones hem necessitat representar el lloc on vivim.
La representació del terreny. El nostre planeta: La Terra, té forma esfèrica, és per això que la millor forma de representar-la és amb el globus terraqüi, ja que permet reproduir tots els detalls. El problema del globus terraqüi és que no ens permet treballar fàcilment, ja que mai pots veure la totalitat del terreny i no és còmode de transportar, és

per això que es van crear els planisferis o mapamundis, que superen aquests inconvenients, però són menys precisos.
L’escala. Els mapes representen la realitat de manera reduïda. Per saber la diferència entre la mida d’un territori en el mapa o en la realitat fem servir l’escala.
L’escala gràfica: és una recta dividida en segments que ens diu a què correspon cada segment.
L’escala numèrica: es representa a través d’una divisió, la unitat és un centímetre en el mapa i el divisor els centímetres en la realitat.

Els paral·lels i els meridians. Per poder situar un punt en el mapa, les persones s’han inventat un sistema de línies imaginaries: els paral·lels i els meridians.
Els paral·lels: Són les línies imaginàries que envolten la terra i són paral·leles a l’equador, què és la línia paral·lela que divideix la terra en dues meitats iguals (hemisferi nord i hemisferi sud). Els paral·lels es numeren que van dels 0o a l’equador als 90o en cadascun dels pols. Els paral·lels mesuren la latitud, nord o sud depenent de a quin hemisferi es trobin.

Els meridians: Són les línies imaginaries que van del Pol nord al Pol sud passant per tots els punts de l’equador. El meridià principal és el de Greenwich, des d’on es conten, cap a l’est o a l’oest, els graus (o) de distància des d’aquest meridià principal fins als 180º

El planisferi físic.
Què és el planisferi físic. El planeta terra està format per grans espais d’aigua salada (mars i oceans) i grans blocs de terra (continents i illes). La major part de la superfície de la terra és aigua (71%). El planisferi físic representa l’extensió dels oceans i dels continents, així com l’altitud del terreny i la profunditat dels oceans. I la frontera entre la terra i el mar, així com els accidents geogràfics que això provoca.
Els continents. Al planeta terra hi ha sis continents:
Amèrica: és el continent més llarg. A l’oest s’hi troben les serralades més altes (Muntanyes Rocalloses i els Andes) i a l’est planes com la Amazònica.
Àsia: És el continent més gran. Hi ha la serralada més alta del món (Himalaia) i la gran plana de Sibèria.
Europa: Està situada al sud-est de l’Àsia i la separa d’aquest els Urals i el Caucas.
Àfrica: Està situada al sud d’Europa. Hi destaca el gran desert del Sahara. Oceania: És el continent més petit. Està completament format per illes, la més gran: Austràlia.
Antàrtida: És un continent deshabitat i cobert de glaç.
Els oceans. Són les grans masses salades de la terra. Hi ha cinc oceans:
L’oceà Glacial Àrtic: es troba a les latituds més properes al Pol Nord. L’oceà Glacial Antàrtic: es troba a les latituds més properes al Pol Sud. L’oceà Atlàntic: es situa entre el continent americà i Àfrica i Europa. L’oceà Índic: està gairebé tot a l’hemisferi sud (al sud de l’India). L’oceà Pacífic: és el més extens, es troba entre Àsia i Oceania i Amèrica
El planisferi polític.
Què és el planisferi polític. El planisferi polític és el mapa que representa l’extensió, la localització i els límits dels països de la Terra. Les fronteres poden canviar, pot passar que un país es divideixi formant-ne d’altres de nous. També pot passar que dos o més països decideixin unir-se formant-ne un de sol.
Els països del món Si observem el planisferi, veiem que hi ha estats molt grans (Federació Russa, Canadà, Brasil, Xina, Austràlia, Algèria...) D’altres de molt petits (Luxemburg, Bahames, Cap Verd, Bahrain...). Hi ha alguns països formats només per illes (Austràlia, Cuba, Regne Unit, Japó...), i d’altres que no tenen costa (Txad, Suïssa, Nepal, Paraguai...).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada